Stappenplan Kledingkast Reorganiseren, meer ruimte in kledingkast!Efficiënte inrichting van je kledingkast

Veel mensen worstelen met het probleem dat de kledingkast een ongeorganiseerde rotzooi is. Dit komt onder andere doordat een groot deel van de kast een verzamelplaats is van spullen die maar een paar keer per maand (of per jaar) worden gebruikt. Door de kast stap voor stap opnieuw in te delen ga je ruimte en overzicht creëren en kan je de kledingkast praktischer inrichten!

In het volgende stappenplan gaan we je helpen om heel veel ruimte vrij te maken in de kledingkast, zodat je overzicht krijgt. Misschien wel zoveel ruimte dat er plek vrij komt voor wat nieuwe kleding.

LET OP, lees voordat je begint even rustig alle stappen en tips door. Wellicht dat je dingen net even anders aanpakt als je al weet wat de volgende stap is...

Stap 1 | leeghalen (en schoonmaken) van de kledingkast
Haal je hele kast leeg! Ja echt dit is de beste methode om ervoor te zorgen dat je even 1x goed alles door je handen laat gaan. Heb je te weinig ruimte (of tijd), dan kan je er ook voor kiezen om het sectie voor sectie aan te pakken.
Als je kast leeg is, maak dan de planken en lades meteen even schoon door er in ieder geval even een stofzuiger doorheen te halen.

Stap 2 | uitzoeken van de kleding (en andere spullen)

Alles wat geen kleding of accessoire is hoort eigenlijk niet thuis in je kledingkast. Kijk hier nog eens kritisch naar en kijk of je deze spullen wellicht beter op een andere plaats in huis kan opbergen. Voorraad bad/douche en cosmetica producten kan je wellicht ergens in de badkamer kwijt, bijvoorbeeld in een (nieuw) kastje onder de wastafel? Reserve (winter) dekbedden, kan je het beste opbergen in een vacuumzak al dan niet met opbergbox, deze kan je dan prima bovenop de kast, onder het bed of op zolder neerleggen!

Ga nu stap voor stap door alle spullen heen en maak verschillende stapels.
Dagelijkse kleding voor ieder moment
Speciale kleding, leuk voor een feestje of etentje, maar niet geschikt voor iedere dag  
Sportkleding en vrijetijdskleding, voor een ontspannen dag thuis
Verkoop/weggeef, Kleding die te klein of te groot is of waar je jezelf niet meer prettig in voelt. Maar wat nog wel goed genoeg is om iemand anders blij mee kan maken.
Recycling: Kleding die verwassen is of waar vlekken of gaten in zitten. Je hoeft echt maar 1 klus outfit te bewaren, breng de rest naar de milieustraat in jouw gemeente.

Kom je nog steeds ruimte te kort, maak dan een scheiding tussen zomer en winterkleding. Winterjassen, skikleding of zomerjurkjes kan je buiten het seizoen prima opslaan in vacuümzakken en deze seizoenskleding hoef je dan maar 2x per jaar te wisselen! Om te kijken welke vacuumzak het meest geschikt is kijkt u bij de uitleg over de beste vacuumzakken.

Stap 3 | Kast opnieuw indelen
Voordat je begint, kijk eerst even goed naar wat je hebt en bepaal dan waar je het gaat neerleggen of hangen. Heb je niet genoeg hangruimte kijk dan of er ruimte is om een plank op te offeren om ruimte te maken voor een extra hangstang. Of kijk of alles wel echt moet hangen (veel broeken kan je namelijk ook prima opvouwen)


Enkele aanvullende tips voor het inruimen van de kast:

 • Ik heb te weinig hangruimte in mijn kast (en geen ruimte voor een extra stang).
  -Gebruik dunnere kledinghangers, hier door kan je veel meer hangers kwijt!
  - Hang kleding over elkaar. Let wel op dat je alleen gelijksoortige kleding over elkaar heen hangt,  vestjes over vestjes, jurkjes over jurkjes en broeken over broeken.
  - Gebruik metalen clipjes van (frisdrank of bier) blikjes, hiermee kan je een meerdere kledinghangers onder elkaar hangen (zie video). 
 • Ik heb te veel hangruimte in mijn kast (en kan geen planken maken).
  - Met behulp van een hang organizer kun je aan een hangende stang extra (plank) ruimte creëren. 
 • Hoe creëer ik overzicht in mijn kledingkast?
  - Hang en leg de kleding op kleur en categorie
  - Maak geen stapels maar zet spullen rechtop. Denk dan aan t-shirts, ondergoed of bh's. Door deze rechtop achter elkaar in een lade of bak te plaatsen krijg je veel meer overzicht (zie foto).
  - Op een diepe plank kan je er soms beter voor kiezen om je kleding in bakken te plaatsen.
  - Ook in lades kan je spullen vaak beter terugvinden door bakjes in de lade te plaatsen, of door schotten in de lade te plaatsen, waardoor je vakken creëert.
  - Leg je meest gebruikte kleding vooraan of bovenop. Maar vergeet niet eens in de zoveel tijd achterin je kast of onderop de stapel te kijken... 

Stap 4 | SHOPPEN!
Je weet nu precies wat er in je kast ligt en dus ook wat je nog mist. Tijd om te shoppen dus. Probeer voor ieder kledingstuk wat je nieuw koopt de regel te hanteren dat het minimaal met 2 andere kledingstukken uit je kast te combineren moet zijn (ondergoed niet meegerekend ;-) ). Heb je vragen of opmerkingen of aanvullende tips met betrekking tot het opruimen of organiseren van je kast. Laat het ons dan weten: [email protected]

 

 

We willen graag cookies plaatsen, gaat u hiermee akkoord? Ja Nee Bekijk ons Privacy Statement voor meer informatie »