Vacuümzakken blijven niet vacuüm?

Heeft u vacuümzakken gekocht en blijven deze niet goed vacuüm?
Het is natuurlijk heel vervelend wanneer u vacuümzakken heeft gekocht en deze niet goed vacuüm blijven! Als u wilt weten hoe u vacuümzakken vacuüm moet krijgen en houden, dan vindt u op deze pagina alle mogelijke informatie. U vindt hier handige tips en inzichten om u te helpen om de vacuümzakken goed vacuüm te houden en om te voorkomen dat de zakken lek raken. We hopen u met de informatie op deze pagina (alsnog) een succes ervaring te geven met onze vacuümzakken! 

Bekijk de volgende video voor Instructie voor het vacumeren van vacuümzakken met ventiel
Bekijk de volgende video voor Instructie voor het vacumeren van roll-up vacuümzakken


Wat belangrijk is om vooraf te weten over vacuümzakken

 • Zorg ervoor dat de goederen die u in de vacuumzakken stopt goed droog zijn.
 • We raden aan om de vacuumzak vacuüm te zuigen op de plaats waar u de zak uiteindelijk gaat opbergen, zodat u de vacuum gezogen zak zo min mogelijk verplaatst hoeft te worden. Alle vacuümzakken (zowel dure als goedkope zakken) moeten voorzichtig worden behandeld, in het bijzonder wanneer ze vacuüm gezogen zijn, dan zijn de vacuumzakken namelijk extra kwetsbaar.
 • Kies een plaats waar de vacuumzak rustig kan blijven liggen en waar er niet steeds tegenaan gestoten kan worden. Leg de vacuümzakken in ieder geval nooit op een ruwe (beton)vloer, de kans op lekkage is dan zeer groot!
 • De sluitstrip van de vacuumzakken dient voorzichtig geopend en zorgvuldig gesloten te worden. Voor het sluiten van de sluitstrip van de vacuumzakken gebruikt u het meegeleverde knijpertje. Het knijpertje moet goed op de sluitstrip van de zak zitten.
 • Let erop dat u bij de sluitstrip van de vacuümzak tenminste 5 cm vrije ruimte houdt, anders kunt u de zak niet goed sluiten en loopt u het risico dat u met het knijpertje de zak kapot maakt.
 • Let bij het vullen van de zak op dat er onder het ventiel voldoende spullen zitten, anders kunt u de vacuumzak niet goed vacuümzuigen!
 • Als de vacuumzak wordt blootgesteld aan grote temperatuurswisselingen of direct zonlicht dan heeft dit invloed op de levensduur van de zak.
 • Als u de vacuumzak stoot of langs een scherp voorwerp haalt, kan er een gaatje in de vacuümzak komen, waardoor deze lek raakt.

TIP: Zichtbare gaatjes, die zijn ontstaan door verkeerd gebruik of door stoten, zijn gelukkig wel goed te plakken met een klein stukje transparant plakband (breed plakband is dan het makkelijkst). Het plakband heeft weinig te houden, want het vacuüm in de zak zal het plakband alleen maar nog verder tegen de zak aanzuigen. Het is wel zaak om het plakband zonder bobbels op de juiste plek te plakken en goed aan te wrijven. Meer informatie over het hergebruiken van vacuümzakken leest u op onze blog pagina


Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe u de vacuumzakken werken

Vacuumzakken met ventiel:


Stap 1: Vul de zak met kleding (of ander volumineus textiel)

 • Zorg ervoor dat de spullen die u in de zak stopt goed droog zijn.
 • Als er een scherp onderdeel aan de kleding zit, let er dan op dat u dit zo veel mogelijk naar binnen vouwt, zodat de zak niet van binnenuit lek geprikt kan worden als u zak gaat vacuüm gaat zuigen.
 • Bepaal nu eerst de plaats waar u de vacuumzak wilt gaan opbergen en welke vorm de zak moet gaan krijgen om de vacuumzak straks goed op te kunt opbergen.
 • Zorg er bij het vullen van de vacuumzak voor dat u bij de sluitstrip ten minste 5 cm ruimte houdt, anders kunt u de vacuumzak niet goed sluiten of kan deze openspringen tijdens het vacumeren.
 • De zak hoeft niet helemaal vol te zitten, u kunt de zak ook voor de helft vullen, zorg er dan wel voor dat onder het ventiel altijd spullen zitten, anders kunt u de zak niet goed vacuüm zuigen!


Stap 2: Sluit de sluitstrip met behulp van het meegeleverde knijpertje

 • Als de zak te vol zit (waardoor u geen 5 cm vrije ruimte bij de sluitstrip heeft) loopt u het risico dat u met het knijpertje de zak kapot maakt! Probeer de spullen wat terug te duwen of deel de zak opnieuw in zodat u voldoende ruimte vrij heeft bij de sluitstrip.
 • Zorg dat het knijpertje goed op de sluitstrip zit en haal deze een paar keer rustig heen en weer.
 • Zorg ervoor dat de strip goed dicht zit en dat deze zonder bobbels is. 


Stap 3: U kunt de vacuümzak nu vacuümzuigen

 • Plaats de stofzuigermond over het ventiel, als dat niet past zet hem dan zo goed mogelijk op het ventiel.
 • Let er tijdens het vacuümzuigen op dat er altijd spullen tussen het ventiel en de onderkant van de vacuümzak zitten (zodat de binnenkant van de zak niet tegen het ventiel wordt gezogen).
 • Tijdens het vacuümzuigen kunt u de vorm van de zak bepalen door de zak als een bonk klei te vormen naar de ideale vorm. Let hierbij wel op dat u bij de sluitstrip de vrije ruimte behoudt.
 • Bij sommige goedkope zakken (deze verkopen wij niet meer) bestaat het ventiel uit een los rubbertje dat een stukje omhoog komt tijdens het vacuümzuigen. Bekijk hier een afbeelding van dit ventiel om te zien wat we bedoelen. Het kan bij deze vacuumzakken gebeuren dat het rubbertje scheef komt te liggen of zelfs in zijn geheel in de stofzuiger verdwijnt. Dit laatste kunt u voorkomen door een sok over de stofzuigermond te doen, zodat het afsluitrubber van het ventiel van de vacuumzak niet in de stofzuiger kan worden gezogen

Tot slot is het handig om te weten dat:

 • De vacuümzakken zijn net zo lang opnieuw te gebruiken totdat de zak lek raakt of scheurt.
 • U kunt de vacuümzakken ontvacumen door de sluitstrip open te trekken. Er loopt dan weer lucht in de zak en de spullen krijgen weer het oorspronkelijke volume terug. Bij (tuin)kussens kan het soms een minuut of 30 duren voordat de spullen weer hun oorspronkelijke vorm terug hebben.
 • Als u de spullen opslaat op een plaats waar de zakken onderhevig zijn aan grote temperatuurswisselingen (bijvoorbeeld in een schuur), dan kan het gebeuren dat de spullen in de zak uitzetten of krimpen waardoor de zak niet meer (volledig) vacuüm is. 


Roll-up Vacuumzakken:


Stap 1: Vul de zak met kleding (of ander volumineus textiel)

 • Zorg ervoor dat de spullen die u in de zak stopt goed droog zijn.
 • Als er een scherp onderdeel aan de kleding zit, let er dan op dat u dit zo veel mogelijk naar binnen vouwt, zodat de zak niet van binnenuit lek geprikt kan worden als u zak gaat vacuüm gaat rollen.
 • Zorg ervoor dat u bij de sluitstrip van de vacuümzak tenminste 5 cm ruimte houdt, anders kunt u de zak niet goed sluiten en loopt u het risico dat de strip wordt open gedrukt tijdens het vacuüm rollen van de vacuumzak.


Stap 2: Sluit de sluitstrip met behulp van het meegeleverde knijpertje

 • Zorg ervoor dat de zak niet bol staat, duw overtollige lucht uit de zak voordat u de sluitstrip sluit.
 • Als de zak te vol zit (waardoor u geen 5 cm vrije ruimte bij de sluitstrip heeft) loopt u het risico dat u met het knijpertje de zak kapot maakt! Probeer de spullen wat terug te duwen of deel de zak opnieuw in zodat u voldoende ruimte vrij heeft bij de sluitstrip.
 • Zorg dat het knijpertje goed op de sluitstrip zit en haal deze een paar keer rustig heen en weer.
 • Zorg ervoor dat de strip goed dicht zit en dat deze zonder bobbels is.

Stap 3: Door te persen en rollen duwt u alle lucht uit de vacuümzak

 • Begin met het oprollen bij de sluit strip en duw de lucht naar de onderkant van de zak.
 • Als u de vacuümzakken voor het eerst gebruikt kan het zijn dat het ventiel aan de onderkant van de zak nog dicht zit, u moet dan wat extra druk op de zak uitoefenen, zodat deze openspringt en de overtollige lucht uit de zak geperst kan worden.

Het stappenplan op deze pagina biedt een oplossing voor veel voorkomende problemen met het vacuüm trekken of bij het niet goed vacuüm blijven van de vacuümzakken. Wilt u liever weten welke vacuümzakken u het beste kunt kopen klik dan op de voorgaande link.
We verkopen ook vacuümzakken die u met behulp van een pompje vacuüm kunt trekken. U hoeft dan niet te persen en te rollen en u kunt meer lucht uit de zak krijgen.  Verder hebben we nog een interessante pagina gemaakt met een stappenplan kledingkast reorganiseren. Verder hebben we nog een iets uitgebreidere pagina gemaakt met een uitgebreide handleiding voor vacuumzakken.

We hopen dat het is gelukt om uw vacuümzakken goed vacuüm te krijgen na het opvolgen van alle stappen. Mocht het niet gelukt zijn, neem dan gerust contact op met onze klantenservice, dan gaan we u verder helpen!

Een warme groet namens,
 
De Vacuümzakkenspecialist

We willen graag cookies plaatsen, gaat u hiermee akkoord? Ja Nee Bekijk ons Privacy Statement voor meer informatie »