Welke vacuümzakken kan ik het beste kopen?

Als u voor de eerste keer vacuümzakken koopt, is het best lastig om te bepalen welke zakken u het beste kunt kiezen. Op deze pagina geven we meer informatie over het gebruik en de toepasbaarheid van vacuümzakken. We leggen u uit waar de kwaliteitsverschillen tussen de verschillende vacuümzakken zitten en we vertellen hoe u kunt bepalen welke maat vacuümzak u nodig heeft.

De betere vacuümzakken zijn vaak uitgerust met een goed ventielsysteem, waardoor de zakken langer vacuüm blijven. De goedkopere zakken hebben vaak een eenvoudiger ventielsysteem, waardoor de zakken minder makkelijk vacuüm gezogen kunnen worden en/of minder lang vacuüm blijven. Naast het ventiel zitten de verschillen in de sluitstrip, het materiaal en de dikte van het materiaal, hier komen we later nog op terug. 

Alle zakken die wij verkopen zijn meerdere keren te gebruiken, de zakken moeten zonder problemen zeker 6 maanden vacuüm kunnen blijven, maar het kan ook gemakkelijk langer dan een jaar (afhankelijk van de kwaliteit van de zakken). Dit geldt alleen als er geen grote temperatuurswisselingen zijn en als de zakken op de juiste manier behandeld worden. Als de zakken niet goed vacuüm blijven, raadpleeg dan eerst de volgende pagina: Vacuümzakken blijven niet vacuüm.


Waarvoor gaat u de vacuümzakken gebruiken? 
Welke vacuümzakken u het beste kunt kopen is afhankelijk van het doel waarvoor u de zakken gaat gebruiken. Meestal worden de vacuümzakken gebruikt om kleding of dekbedden en kussens vacuüm op te bergen, of om ruimte te besparen tijdens het vervoeren van deze spullen. Maar u kunt de vacuümzakken ook gebruiken om bijvoorbeeld tuinkussens vacuüm op te bergen of een slaapzak of kussen vacuüm mee te nemen op reis. Of om zomer of winterkleding in op te slaan buiten de seizoenen, meer informatie hierover vindt u op een pagina die we hebben gemaakt met een stappenplan kledingkast reorganiseren.

Vacuümzakken voor op reis: Als u op reis gaat zijn kleinere zakken handig en dan het liefst zakken die zonder stofzuiger vacuümgetrokken kunnen worden. Bijvoorbeeld door de zakken op te rollen of door ze met behulp van een handpomp vacuüm te trekken. Deze zakken zijn er in verschillende kwaliteitsklassen. Het beste werkt een vacuümzak in combinatie met een pomp, maar roll-up vacuümzakken zijn ook zeer geschikt.

Vacuümzakken voor thuisgebruik: Als u de zakken gebruikt om thuis spullen op te bergen, dan is het belangrijk om eerst te inventariseren wat u allemaal vacuüm wilt opbergen en welke maat zakken u dan nodig heeft. Als u het nog niet helemaal zeker weet dan is een pakket vacuümzakken vaak het handigste en ook het voordeligste. U krijgt dan verschillende maten vacuümzakken in één pakket voor een voordelige prijs. U kunt kiezen voor kwaliteit of voor prijs. De professionele zakken zitten vaak per twee verpakt om zo de prijs voor de verpakking iets te kunnen drukken. Hierdoor lijkt het prijsverschil een stuk groter dan dat het in werkelijkheid is.

Vacuümzakken voor professioneel gebruik: Als u de zakken aanschaft voor professioneel gebruik dan wilt u zakken die eenvoudig vacuüm gezogen kunnen worden, stevig zijn en ook goed vacuüm blijven. U kunt dan het beste kiezen voor de Pro Vacuümzakken. We bieden deze vacuümzakken tegenwoordig ook per doos met 36 vacuümzakken aan, zodat u direct voordeel heeft. Wilt u meerdere dozen bestellen neem dan contact op met onze klantenservice voor een offerte op maat.

Vacuümzakken voor eenmalig gebruik: Als u de zakken aanschaft voor eenmalig gebruik en u heeft beschikking over een stofzuiger dan maakt het niet zo veel uit welke zakken u kiest. U moet dan wel rekening houden met het feit dat de goedkopere zakken doorgaans minder lang vacuüm blijven.


Welke maat vacuümzak heb ik nodig? 
Dat is van een aantal vragen afhankelijk. Allereerst: wat is de oorspronkelijke omvang van de spullen die u vacuüm wilt opbergen? En waar wilt u het pakket neerleggen? Als u de zakken in een kast wilt opbergen en u gebonden bent aan een bepaalde breedte, hoogte en diepte, dan kiest u zakken uit die daarbinnen vallen.

Wat belangrijk is om te weten, is dat de meeste vacuümzakken plat zijn en u wat ruimte nodig heeft om de sluitstrip goed af te kunnen sluiten. Dus in een zak van 100x80cm kunt u geen opgevouwen dekbed van 100x80x20cm stoppen, maar als u het dekbed anders opvouwt dan is de kans dat het wél past groot omdat de hoogte direct minder wordt zodra u het dekbed in de zak stopt. 70x60x30cm zal wel goed in een zak van 100x80cm passen. U moet er dus rekening mee houden dat u ongeveer 5 cm speling nodig heeft bij de sluitstrip en dat u de ruimte, die u in de hoogte nodig heeft, verliest in de lengte en de breedte.

Tijdens het vacuümzuigen kunt u de vorm nog wat bijsturen, zodat u het ideale pakket krijgt om thuis op te bergen. We hebben ook een vacuüm opberg box met een hele grote vacuümzak (90x80x38cm) erin. U kunt de zak dan gewoon vullen met spullen en de zak vacuümzuigen. Uiteindelijk komt u dan altijd op dezelfde maat uit, doordat de vacuümzak in een opberg box zit. Bekijk hier een video van deze vacuum opbergbox.


Materialen en diktes van het thermoplast:
PE/PA: PE= polyetheen PA= polyamide 
PET: PET= polyethyleentereftalaat 
We kunnen hier een heel technisch verhaal gaan schrijven, maar in het kort komt het erop neer dat de zakken die zijn gemaakt van PE/PA steviger zijn. De zakken die zijn gemaakt van PET zullen sneller scheuren, doordat het materiaal minder flexibel is. Zie onderaan de pagina voor een iets uitgebreidere uitleg.

De dikte van de vacuümzakken wordt uitgedrukt in µm (micrometer) dat is 0.01mm. De meeste vacuümzaken worden gemaakt in een dikte tussen de tussen 4µm en 8µm. De goedkopere zakken zijn 4µm dik en de betere zakken 6µm. De dikte van 7 of 8µm wordt alleen gebruikt voor hele grote zakken, zoals de matras vacuümzak. U merkt dan dat het materiaal stugger wordt en dat is niet wenselijk voor de kleinere zakken.

Extra uitleg over materiaal vacuümzakken
De stevigere vacuümzakken zijn dus gemaakt van een menging van PE +PA
PA geeft flexibiliteit aan het materiaal en PE zorgt dat de zakken sterk zijn.
De professionele vacuümzakken van ons eigen merk hebben een dikte van 6C=4.5C PE+1.5C PA. Dit is de ideale dikte en de best mogelijke mengverhouding. De zakken dikker maken heeft weinig zin, ze worden er niet sterker van, alleen maar minder flexibel en minder goed handelbaar. 
Er bestaan wel zakken van 7- of 8C dik, dat is dan vaak op verzoek van de afnemer. Deze zakken zijn duurder om te maken, maar zeker niet sterker.


Wij hopen dat bovenstaande uitleg voldoende is voor u om te komen tot de aanschaf van de juiste vacuümzakken. Mocht u er toch nog niet helemaal uitkomen, aarzel dan niet om nog even contact met ons op te nemen.


De Vacuümzakkenspecialist
www.vacuumzakkenspecialist.nl
www.vacuumzakonline.nl

We willen graag cookies plaatsen, gaat u hiermee akkoord? Ja Nee Bekijk ons Privacy Statement voor meer informatie »