Vacuumzakken om filament droog te bewaren

3D-Printer Filament droog bewaren

Om te zorgen dat de kwaliteit van je Filament goed blijft is het verstandig om het Filament droog vacuum te bewaren. Het filament kunt je verpakken in hersluitbare vacuumzakken voor filament. Door de rollen vacuum te bewaren kan er geen vocht bij het Filament komen en hierdoor blijft de kwaliteit van het Filament goed. Hoe dit zit leggen we hieronder verder uit.

Filament vacuum verpakken

Waarom is vocht schadelijk voor de kwaliteit van filament?

Vocht zorgt ervoor dat de samenstelling van het filament veranderd waardoor de printeigenschap van het Filament veranderd. De meeste filamenten zijn hygroscopisch, dat wil zeggen dat het filament vocht uit de lucht onttrekt. Dit komt doordat het vochtgehalte in een nieuwe rol filament lager is dan de gemiddelde luchtvochtigheid in Nederland. Als je het filament op de printer laat hangen dan onttrekt het filament vocht uit de lucht waardoor het vochtgehalte in het filament te hoog wordt. Tijdens het printen gaat dit vocht koken. Een te hoog vochtgehalte in je filament herken je door een knetterend geluid tijdens het 3D-printen. Als er te veel vocht in het filament zit dan is de kans groot dat het geprinte object minder stevig is dan wanneer je een nieuwe rol filament zou gebruiken. Door je filament vacuum te verpakken voorkom je dat er vocht uit de lucht in het filament trekt.

Hoe voorkom je dat filament uitdroogt?

Naast dat veel filamenten hygroscopisch zijn zitten er in de meeste filamenten ook weekmakers. Weekmakers zorgen ervoor dat het filament een goede vloeiing heeft bij de juiste smelt temperatuur. Deze weekmakers vervliegen na verloop van tijd waardoor het filament minder flexibel wordt. Je kunt dit eenvoudig testen door je filament onder een hoek van 90 graden te buigen. Als het filament dan breekt is het te veel uitgedroogd, dat wil zeggen dat er te veel weekmakers vervlogen zijn. Het vervliegen van weekmakers kun je ook voorkomen. Daarom kun je het beste rollen filament vacuum bewaren in een vacuumzak. Hiermee voorkom je dat filament uitdroogt en zijn flexibiliteit en smelteigenschappen verliest.

Hoe kun je filament het beste bewaren?

Je kunt je filament het beste bewaren bij kamertemperatuur (tussen de 15-24 graden) bij voorkeur op een donkere plaats en nooit voor langere tijd in direct zonlicht. De houdbaarheid van het filament kun je aanzienlijk verlengen door het filament vacuum te verpakken. Je kunt het filament bewaren in een vacuumzak voor filament. De vacuumzakken met filament kun je dan het beste in een kast of lade bewaren. De vacuümzakken zijn hersluitbaar en kunnen meerdere keren worden gebruikt. Er is ook een filament bewaarbox of een filament opbergbox op de markt, deze kun je dan met een pompje vacuum trekken. Wij hebben geen ervaring met deze producten.

Vacuumzakken voor filament
Er zijn verschillende vacuumzakken op de markt te krijgen in verschillende kwaliteitsklassen. Het handigste zijn hersluitbare vacuumzakken die je kan vacuumzuigen met een handpomje. Door de zakken met een pompje vacuüm te trekken kun je zelf bepalen hoe strak je de zak vult en hoe je de zak om het filament heen vacuüm trekt. Het voordeel van hersluitbare vacuumzakken is dat je de zakken meerdere keren kunt gebruiken. De zakken zijn net zo lang te gebuiken totdat ze een keer lek raken. Via de volgende link vindt je verschillende vacuumzakken voor filament die wij verkopen.

 

We willen graag cookies plaatsen, gaat u hiermee akkoord? Ja Nee Bekijk ons Privacy Statement voor meer informatie »